Je bewaart al wekenlang uienschillen, want je wilt wol verven met uienschillen. Inmiddels heb je een zak vol en is het tijd om te gaan verven.

Wat heb je nodig:

  • schone lichtgekleurde wol;
  • een grote pan, bij voorkeur emaille;
  • aluin;
  • veel uienschillen;
  • kokend water;
  • eventueel een deken.

De wol die je gebruikt:

Wol is van nature vet en daardoor water- en vuilafstotend. Toch kom je vaak veel stof, kleine takjes, plantenzaadjes, plantenvezels en regelmatig teken tegen, als je met ruwe wol werkt.

Spinnen met wol

Wil je met de wol spinnen, dan is het belangrijk om het natuurlijke vet in de wol te laten zitten. Je kan de wol schoner maken zonder het natuurlijke vet te verwijderen, dat doe je door de wol in een emmer met lauw water te doen, waarin je soda hebt opgelost. Laat de wol één of twee nachten in dit water staan. De wol is nu veel lichter van kleur geworden, omdat al het vuil dat in de wol zat op de bodem van de emmer ligt. Eventuele teken die achterblijven in de wol, zijn makkelijk te verwijderen met een wolkam. De wol heeft nog steeds het natuurlijke vet en is daarom geschikt om mee te gaan spinnen. De gesponnen wol kan je later verven.

Naaldvilten met wol

Als je met de wol wilt naaldvilten, kan je de wol wassen met een wolwasmiddel. Het natuurlijke vet was je grotendeels uit de wol. De schone wol neemt de kleurstoffen beter op.

Een emaille pan?

Wol verven is een chemisch proces. Als je een emaille pan (zonder beschadigingen) gebruikt, weet je zeker dat de pan niet van invloed is op het kleurresultaat.

Aluin?

Aluin is een dubbelzout van kalium- en aluminiumsulfaat. Je kunt het kopen in een reformwinkel als samengeperste blokjes of in poedervorm. Aluin in blokjes werd (en wordt nog steeds wel) gebruikt als bloedstelpend middel. De Aluin in poedervorm is het meest geschikt voor het beitsen van wol.

Beitsen?

Beitsen is het bewerken van wol (of andere natuurlijke textielsoorten) met een beitsmiddel, zodat de kleuren beter opgenomen kunnen worden. Voor het verven van wol met uienschillen gebruik je aluin. De aluin los je op in water, gebruik 20 gram per 100 gram wol. Het water breng je aan de kook en laat je dan iets afkoelen tot ongeveer 90°C, daarna voeg je de wol toe. De beits zorgt ervoor dat de schubben die elke wolhaar heeft verder open gaan staan, daardoor kan de wol makkelijker de kleurstoffen opnemen. Je kan de wol laten afkoelen en eerst laten drogen voordat je het gaat verven. Stop de wol dan in een plastic zak en schrijf op de zak dat de wol gebeitst is.

Hoe verf je wol met uienschillen?

Verven met uienschillen?

Veel groenten geven een mooie kleur aan het kookwater, maar als je de wol er mee gaat verven, verdwijnt de kleur zodra je de wol uitspoelt. Deze groenten hebben geen fixeermiddel. Een fixeermiddel zorgt er voor dat de kleurstoffen aan de vezels hechten. In uienschillen zit tannine, dit is een stof die de kleurstoffen fixeert.

Stappenplan:

  1. Zorg voor schone lichtgekleurde wol;
  2. Los aluin op in water (20 gram per 100 gram wol) en breng het aan de kook in een grote emaille pan;
  3. Voeg de wol toe aan het water en laat enkele minuten koken;
  4. Haal de wol uit het water;
  5. Voeg de uienschillen toe;
  6. * Laat de schillen enkele uren koken op het gasfornuis of haal de pan van het fornuis en wikkel de pan in een deken en laat het een hele nacht staan;
  7. Zeef de schillen uit het water en breng het water opnieuw aan de kook en laat weer afkoelen tot ongeveer 90°C ;
  8. Dompel de wol in het water en haal het er meteen weer uit, als je heldergele wol wilt hebben. Hoe langer je de wol laat zitten hoe donkerder de kleur wordt. De kleur varieert van heldergeel tot donkeroranje.

* Bij stap 6 kan je ook meteen de wol toevoegen, de pan in een deken wikkelen en een hele nacht laten staan. Je krijgt een donkeroranje kleur. De kans dat er stukjes schil in de wol zit is groter, je kunt ze verwijderen met een wolkam.