poseren voor de ren met kuikens

Opnieuw een groot naaldviltproject: Het project Haan Naaldvilten. Net als de grote katten, een stokstaartje en Ringo de Ringstaartmaki, zal dit project veel tijd gaan kosten. Naast de grote dieren heb ik veel kleine diertjes gemaakt, maar waar laat je al die kleine diertjes, zoals hondjes, als ze niet in opdracht zijn gemaakt? Vraag je je dat niet af als je grote dieren maakt? denk je misschien. Jazeker, maar het duurt veel langer voor dat dier klaar is, het is groter, dus hoger en uiteindelijk neemt het minder ruimte in beslag dan allemaal kleine diertjes samen.

De haan staat nu in de kamer, vlakbij Ringo de Ringstaartmaki, die in een lamp hangt. De grootste kat ligt op een poef achter de bank en één van de kleine katten ligt in de vensterbank.

Start van het project Haan Naaldvilten

Voor elk project verzamel ik veel foto’s. Ik wil een haan gaan maken, die op onze eigen haan lijkt: een Friese Zilverpel.

project haan
Het model

Naast foto’s verzamel ik tekeningen van de anatomie van het dier of de vogel die ik maak, in dit geval een haan. Op basis van deze tekening maak ik het skelet.

project haan
Het begin is er, de haan kan staan.

Dit skelet geeft, net als bij een echte haan, stevigheid aan de haan van wol. Dankzij het skelet kan de haan zelfstandig staan. Een groot deel zal niet meer zichtbaar zijn in het uiteindelijke resultaat.

Het skelet van de haan aankleden

Het skelet van de haan is klaar, nu kan ik het gaan ‘aankleden’. Ook nu gebruik ik een anatomietekening. Ik kijk naar de vorm van het lijf. Hoe ziet dat eruit zonder veren?

project haan
Het zou nog een kip kunnen worden.

Het wordt een haan

De kop van de haan maak ik apart. De kam is van vilt, de ogen zijn officieel berenogen, maar kunnen heel goed dienst doen als ogen van een haan. De kleur is hetzelfde als de kleur van de ogen van onze haan, daarom kan ik ze goed toepassen. Een haan heeft, in verhouding met veel zoogdieren, kleine ogen, dus kies ik kleine oogjes.

Als de kop klaar is, bevestig ik hem op het lijf. Het is nu duidelijk dat ik bezig ben met het project Haan Naaldvilten.

project haan
Het wordt een haan.

De haan krijgt vleugels

De volgende fase is: vleugels maken. Ook van de vleugels heb ik een tekening. Exact hetzelfde als de vleugels van een echte haan, wordt het niet. Dan zou ik de vleugels van echte veren moeten maken. Vleugels van wol, gemaakt met de techniek naaldvilten, zijn altijd veel dikker, anders worden ze niet stevig genoeg. Ik maak een aantal veren door wol om een kleimesje te wikkelen. Het kleimesje heeft al een beetje de vorm van een veer. Als de wol een aantal keren om het mesje is gewikkeld, trek ik het eraf. Nu prik ik de wol vast met een viltnaald. De veer is klaar en heeft mooie gladde randen.

Als ik een aantal veren heb gemaakt, prik ik ze aan elkaar vast. Een kippenvleugel heeft verschillende veren in meerdere lagen. Ik maak één onderlaag en één bovenlaag voor elke vleugel en bevestig ze aan de grijze draden aan het kippenlijf, door ze vast te prikken. Een Zilverpel haan is voornamelijk wit. Zijn staartveren zijn zwart en aan de punten van de vleugels zitten zwarte vlekjes.

project haan
Vliegen kan, maar sturen zal lastig worden.

Een staart voor de haan

Het laatste onderdeel van de haan is een staart. Voor de staartveren heb ik een versteviging nodig. De staartveren zijn veel langer dan die van de vleugels en staan een beetje omhoog en gaan halverwege hangen. Ik probeer een andere methode die ik op YouTube heb gevonden: How to Make Realistic Wired Wool Feathers.

Wat heb je nodig om deze veer te maken?

  • dubbelzijdig plakvlieseline, blindzoomband of naadband
  • metaaldraad, of een ander buigzaam draad
  • wol
  • strijkplank
  • strijkijzer

Hoe maak ik de veren?

Net als in het YouTube-filmpje gebruik ik naadband. Naadband is een smalle strook dubbelzijdig plakvlieseline, die vaak wordt gebruikt om zomen van rekbare stoffen te verstevigen. Blindzoomband is iets breder en wordt gebruikt in naden van gordijnen of kleding.

Voor de veer gebruik ik veel zwarte wol en een beetje witte wol. De techniek met de plakvlieseline en het strijkijzer lukt wel, maar veel sneller dan een veer naaldvilten gaat het niet, dus de volgende veren ga ik naaldvilten. De reden dat deze methode niet sneller gaat is dat de naadband te smal is voor het formaat veer dat ik maak. De draad komt stevig vast te zitten en een deel van de wol ook, maar een te groot deel van de wol blijft niet plakken. Uiteindelijk prik ik die wol maar vast met een viltnaald.

Als alle staartveren klaar zijn, bind ik ze met een stuk bloemendraad aan het achterlijf van de haan. De staart vastprikken met een viltnaald is niet stevig genoeg, vastbinden met het bloemendraad wel.

De haan krijgt ook nog een aantal kleine veertjes aan het lijf. De veertjes van de echte haan lijken meer op haren dan op veren, dus gebruik ik voor deze kleine veertjes gekrulde stukken wol van het Texelse schaap.

project haan
Klaar voor vertrek.

De haan is klaar

Het project Haan Naaldvilten is nu afgerond. De haan is klaar en laat zich nu op verschillende plekken in de tuin fotograferen. De haan poseert voor de vijver, op het terras en voor de kippenren waar een kip met kuikens in zit. De kip in de ren vertrouwt het niet. Ze laat een waarschuwend gekakel horen en draaft snel naar een hoek met de kuikens achter haar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *