levensechte katten naaldvilten

Levensechte katten naaldvilten, is dat mogelijk? In het boek Needle Felted Kittens laat Hinali, een Japanse viltkunstenaar, zien dat het inderdaad mogelijk is. Haar katten van wol zijn echte replica’s van de levende katten die model hebben gestaan voor haar creaties.

  • Needle Felted Kittens – How to create cute and lifelike cats from wool by Hinali
  • Nippan IPS, 2017
  • Bunkyo-Ku, Tokyo
  • ISBN 9784865051001

Needle Felted Kittens

Als je het boek vluchtig doorbladert, vraag je je misschien af waarom Hinali eerst allemaal foto’s van katten laat zien. Je hebt een boek over naaldvilten in handen en dan wil je genaaldvilte katten zien. Je wilt weten of de katten werkelijk levensecht worden. En nog belangrijker, je wilt ze zelf gaan maken.

Levensecht, dat zijn de katten van wol!

Hinali laat helemaal niet een serie foto’s van levende katten zien. Het zijn katten die ze heeft gemaakt en die ze heeft gefotografeerd op plekken waar katten gaan zitten of liggen.

Katten naaldvilten

Na de serie foto’s laat Hinali zien welke basismethode ze gebruikt om katten te naaldvilten. Ze geeft een overzicht van het materiaal dat je nodig hebt.Ze vertelt hoe je verschillende kleuren wol mengt. Ze legt uit welke viltnaalden ze gebruikt en hoe je ze in de wol prikt zonder ze te breken.

Een levensechte kat naaldvilten

Om levensechte katten te naaldvilten is het belangrijk om te weten hoe de verhoudingen van een kattenlijf zijn. Hoe groot is de kop? Waar zitten de ogen precies? Kan je de kat een bepaalde uitdrukking geven? Hinali geeft tips hoe je een kat een schattige of een brutale uitdrukking geeft. Ze heeft zelf een aantal methoden ontwikkeld om de vacht van een kat te maken. Met een aantal foto’s laat ze zien hoe je de wol vast kunt prikken.

Soorten genaaldvilte katten

Na een algemene inleiding van het maken van katten staan er uitgebreide omschrijvingen in het boek. Je kunt een rood/wit gestreepte kitten maken, een cyperse kat, een lapjeskat en een Siamese kat.

Kattenportretten

Je hoeft niet altijd een hele kat te vilten om een levensecht resultaat te krijgen. Je kunt een portret maken en die inlijsten, of je gebruikt geen lijst maar doet de kop in een tas, een doos of een doek. Zo wek je de suggestie dat een echte kat zich er heeft verstopt. Hinali laat verschillende foto’s zien en geeft werkbeschrijvingen van kattenkoppen in een lijst.

Over het boek

Dit boek geeft een inleiding over naaldvilten. In de tekst staat welk materiaal je nodig hebt en hoe je alles toepast. De foto’s van de viltnaalden zijn vrij klein. Beter zou zijn om hier goed in te zoomen, zodat een beginnende naaldvilter het verschil kan zien tussen de naalden. De werkbeschrijvingen hebben veel kleine foto’s die je stap voor stap laten zien wat je moet doen.

Het boek is een echte aanrader voor beginnende en gevorderde naaldvilters. De vele kleine, maar toch duidelijke, foto’s leggen stap voor stap uit hoe je een kat kunt maken met de techniek naaldvilten. Voor de gevorderde naaldvilter zijn er tips om toe te passen bij de eigen creaties.

Website van Hinali: https://www.hinalifelt.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *