Ik ben met het project hondje naaldvilten gestart na een bezoek aan een breicafé.
Hondje naaldvilten voor Geartsje
Regelmatig ga ik naar een breicafé, maar in plaats van breien ben ik daar aan het naaldvilten. Ik maak katten en poppen van wol. Met een viltnaald prik ik net zo lang in de wol tot ik de gewenste vorm krijg. Geartsje gaat ook regelmatig naar het breicafé. Zij breit wel of ze haakt, of ze haalt haar werk weer uit. Naaldvilten heeft ze nog nooit gedaan. Op een dag vraagt ze me:
Kan jij een hondje van wol maken die op mijn hondje lijkt?
Geartsje laat me een paar foto’s zien van haar hondje en ik denk dat het wel gaat lukken als ze me die foto’s toestuurt.

En zo begint het project hondje naaldvilten. Eerst prik ik met een grove viltnaald een witte vorm van een hondje. Ik gebruik een grove viltnaald omdat het prikken daarmee sneller gaat. De vezels van de wol grijpen sneller in elkaar. Zo krijg je een stevige basis.

Als de basis klaar is zoek ik gekleurde wol. Wol in de kleuren die het dichtst bij de vachtkleur van het echte hondje komen. De staart heeft lange haren met krullen. Voor de staart heb ik een andere soort wol nodig. Wol van het heideschaap past er het beste bij, want die heeft lange vezels.

Het hondje voor Geartsje is klaar. Ik neem het hondje mee naar het breicafé. Geartsje is zeer tevreden over het resultaat. Mevrouw B. is ook zeer te spreken over het resultaat en vraagt of ik nog eentje wil maken.
Wil je ook een hondje voor mij maken?
Hondje naaldvilten voor mevrouw B.
De werkwijze voor het hondje is hetzelfde, het resultaat zal altijd iets anders zijn bij handwerk. Voor de staart gebruik ik nu langere wol van de texelaar. De wol van het heideschaap die altijd langer is dan van de texelaar is op.

Hondjes van Geartsje
Geartsje laat haar hondje kennismaken met het genaaldvilte hondje.
