het project katten naaldvilten

Maya en andere katten naaldvilten

Waarom het project katten naaldvilten? Met de techniek naaldvilten kan je leuke ruimtelijke objecten maken. Omdat je met wol werkt is de uitstraling van de objecten vaak aaibaar. Dus een aaibaar onderwerp was voor mij een logische keuze en zo begon ik met het project katten naaldvilten.

Maya een kat
De echte Maya

Katten

Maya met de glazen ogen

Ik heb verschillende katten gemaakt van wol. Omdat de glazen kattenogen die ik had gekocht groot waren, werd de eerste kat die ik maakte een grote kat met onze eigen kat Maya als voorbeeld. De kleuren wilde ik zo dicht mogelijk bij de kleuren van Maya te houden. Dat viel niet mee. Witte wol is veel minder wit dan het wit van de vacht van Maya. Ik heb het opgelost door fiberfill te gebruiken.

Maya, grote kat gemaakt van wol.
Maya met de glazen ogen

Het maken van zo’n grote kat was erg arbeidsintensief dus besloot ik om de volgende kat kleiner te maken. Ook deze kat baseerde ik weer op onze eigen kat. De eerste Maya heeft een lieve uitstraling maar de kop is heel anders dan die van een echte kat, veel groter en de poten zijn korter en breder. De volgende kat zou een kleinere kop krijgen en dunnere poten. En ogen van wol.

Een echte kat en een kat van wol
Maya’s

Maya met de wollen ogen

De verhouding kop en lijf van de kleinere kat is beter, de poten zijn ook dunner, maar eigenlijk nog steeds iets te breed. De vorm van de kop komt dichter in de buurt van die van een echte kat. Ook deze kat was zeer arbeidsintensief om te maken, dus de volgende katten zouden nog kleiner worden.

Die vind ik het mooiste want…

De reacties op beide katten zijn verschillend. Sommige mensen vinden de kat met de glazen ogen mooier, omdat hij hetzelfde formaat heeft als een volwassen kat en omdat de ogen zo echt zijn. Andere mensen hebben de voorkeur voor de kat met wollen ogen. Ze vinden de glazen ogen te rond en daardoor niet echt genoeg.

Kleine katten

oranje kater van wol
Eén van de eerste kleine katten.

Ik maakte een hele serie echt kleine katten in verschillende houdingen en kleuren. Ik heb ze weggegeven als kleine attentie en een paar verkocht toen ik deelnam aan Vakwerk Dokkum. De oranje kater is gemaakt van wol die ik heb geverfd met uienschil. Lees op de pagina Wol verven met uienschillen hoe je dat kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *